C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Al meu gos li fa pudor l’alè

 “A la Kira li fa molta pudor la boca!”

Si alguna vegada heu pensat això mentre teníeu la vostra mascota a prop, no us preocupeu perquè no sou els únics!

Molts gossos pateixen d’halitosis (mal alè) i a mesura que passen els anys, aquesta mala olor sol anar a més. Això és degut a una mala higiene bucal, se’ls acumula tosca i restes de menjar entre les dents i això facilita una proliferació bacteriana que causa aquesta mala olor, a més de desgastar l’esmalt, ser un risc per la salut dels nostres animals i causar malaltia periodontal.

Perquè pugueu saber millor què causa aquesta mala olor a la boca i com es pot prevenir o tractar, us hem preparat un breu resum:

Què ho causa?

Que al nostre petit de casa se li formi placa bacteriana o tosca (sarro) dependrà de diversos factors:

  • Raçaraces com schnauzer miniatura, bulldog anglès o francès, bóxer, yorkshire miniatura… tindràn una elevada predisposició a tenir placa dental.
  • AlimentacióL’alimentació humida com llaunes, menjar de casa, etc. afavoreix més la formació de placa que no pas l’alimentació únicament amb pinso.
  • Mala oclusió bucal o deficiència de peces dentàries: si la nostra mascota no té una boca ben formada, on les dents encaixin bé, la fricció entre les dents al mastegar serà molt menor i afavorirà la formació de placa.
  • Ús freqüent de productes per a la higiene dental : Combinar productes de neteja per a l’aigua de beguda, llaminadures que ens ajudin a mantenir les dents netes i sobretot raspatllar les dents al nostre gos ens asseguraran un èxit rotund a la hora de mantenir les seves dents netes.
  • pH de la saliva
    A més a més, unes dents brutes posen en risc la qualitat de vida de la nostra mascota, ja que si no controlem la formació de placa ens poden aparèixer diferents complicacions com:
  • Gingivitis: La nostra mascota tindrà molt dolor i les genives inflamades, potdeixar-nos de menjar i començar a perdre pes i patir malnutrició.
  • Malaltia pariodontal: El lligament que uneix les dents a la mandíbula es debiliten tan que no té solució, poden saltar peces, fer infecció a l’arrel de la dent i que tinguem fístules, etc. En aquest punt la única solució és extreure totes les peces afectades.
  • Major risc de malalties cardíaques, pulmonars, etc. : La quantitat de placa bacteriana acumulada a les dents és un focus d’infecció permanent, gran quantitat de bactèries es van desprenent i van entrant a l’organisme de les nostres mascotes, fent que estigui constantment exposat a bactèries patògenes.

Com prevenir-ho?

Per tal d’evitar tots aquests processos i riscos per a les nostres mascotes, l’ideal seria fer un manteniment continuat de la higiene dental, ja sigui raspatllant les dents com a mínim un cop per setmana, donant-li llaminadures que ens ajudin a mantenir les dents netes o fent ús de productes que es poden afegir a l’aigua de beguda i que ajuden a disminuir la quantitat de bactèries presents a la boca.
Totes aquestes alternatives ens són pràcticament inútils si ja tenim una gran quantitat de tosca (sarro) adherida a la superfície de les dents, ja que el que hi ha no és només bactèries, sinó minerals que ja estan presents a la saliva de forma normal i es dipositen sobre la brutícia de les dents.

L’altra opció que ens queda  si no se’ns deixa raspatllar les dents, no tenim temps per fer-ho, ja hi té molta brutícia i és impossible fer net, etc. és fer una neteja de boca a la clínica.
Mitjançant un aparell molt similar al que es fa servir per fer neteges dentals a les persones, ens assegurem bé de que no quedi cap rastre de placa bacteriana ni tosca a la boca de les vostres mascotes, si hi ha alguna peça irrecuperable, trencada, en molt mal estat o infectada la treiem mitjançant un procés indolor de forma que quan surtin de la clínica la boca estigui en perfecte estat i ja no hi hagi cap risc per als animals.

Si teniu qualsevol pregunta, no dubteu a contactar amb nosaltres!

Publicació recent

Ves al contingut