C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Hipotiroïdisme en gossos, què és? - Clínica Veterinària d’Osona

Hipotiroïdisme en gossos, què és?

5 d'octubre de 2023 AdminD Comments Off

Hipotiroïdisme en gossos, què és?

Avui us volem deixar amb informació sobre l’hipotiroïdisme en gossos.

Què és l’hipotiroïdisme? L’hipotiroïdisme és una alteració endocrina que afecta la glàndula tiroide del gos. Amb aquesta malaltia, la glàndula tiroide no produeix suficient quantitat d’hormones tiroidees, que són essencials per al bon funcionament del cos. Aquesta deficiència hormonal pot afectar diversos processos metabòlics i causar problemes de salut en el gos.

L’hipotiroïdisme és més freqüent en gossos amb sobrepès i d’edat mitja-avançada.

Com es diagnostica? Detectar l’hipotiroïdisme en gossos implica una sèrie de proves veterinàries i un examen minuciós. Els símptomes més comuns de l’hipotiroïdisme en gossos inclouen una disminució de l’energia i la vitalitat, així com un augment de pes, tot i menjar una quantitat reduïda de menjar. A més, també pot arribar a causar alteracions en el pèl i al·lopècia en algunes zones típiques, com la cua o l’abdomen.

A la clínica realitzarem un anàlisi de sang per mesurar els nivells d’hormones tiroidees, com ara la tiroxina (T4) i l’hormona estimulant de la tiroide (TSH) i veurem si el pacient n’està produïnt una quantitat normal o no. A més, es poden realitzar altres anàlisis per descartar altres causes possibles dels símptomes.

Quins símptomes pot causar? Com us dèiem, els símptomes de l’hipotiroïdisme en gossos poden ser variats i sovint són similars als signes de l’envelliment. Podem veure una disminució de l’activitat física i un canvi en el comportament, com ara letargia, son, irritabilitat o canvis d’humor. A més d’això, l’hipotiroïdisme pot causar un augment de pes, malgrat una dieta adequada i l’exercici regular. El pelatge del gos pot perdre brillantor i densitat, la pell pot ser seca i escamosa i fins i tot pot aparèixer una al·lopècia força característica a la cua i abdomen.

Com es tracta? El tractament de l’hipotiroïdisme en gossos implica la substitució de les hormones tiroidees que el cos del gos no està produint adequadament. Aquest tractament es realitza amb l’administració d’hormona tiroidea artificial en forma generalment de xarop.

A la clínica us prescriurem una pauta específica de levotiroxina basada en les necessitats individuals de cada pacient. És important seguir la pauta de tractament de forma estricta i administrar la medicació segons les indicacions.

La majoria de gossos amb hipotiroïdisme necessiten un seguiment periòdic: caldrà fer un anàlisi sanguini cada certs mesos, extraient la sang entre 4 i 6h. després d’haver donat la medicació per comprovar els nivells d’hormona en sang, i en funció d’això, es realitzaran els ajustaments necessaris a la dosi que estigui prenent el pacient.

Tingueu en compte que tot i que sempre més necessitarà tractament ja que és una malaltia crònica, podrà portar una vida normal i la seva esperança de vida no es veurà afectada per la malaltia, si portem un bon control d’aquesta.

Com prevenir-ho? L’hipotiroïdisme en gossos generalment no es pot prevenir, ja que és causat per factors genètics o altres factors desconeguts. No obstant això, mantenir una dieta equilibrada i un estil de vida actiu pot contribuir a la salut general del gos i al seu benestar.

Si detecteu qualsevol símptoma d’hipotiroïdisme en el vostre gos, us recomanem que contacteu amb el nostre centre veterinari per a una avaluació professional i un tractament adequat.

Esperem que aquest article us hagi semblat interessant i informatiu. Si teniu més preguntes o necessiteu més informació, estem aquí per ajudar-vos a proporcionar el millor suport per a la salut i el benestar de la vostra estimada mascota.

Skip to content