C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Què és una piòmetra? - Clínica Veterinària d’Osona

Què és una piòmetra?

16 de setembre de 2023 AdminD Comments Off

Què és una piòmetra?

Heu sentit parlar de la “piòmetra”? Voleu saber en què consisteix, com es diagnostica i com es tracta?

Us oferim una explicació detallada per aclarir alguns dels dubtes més comuns sobre què és la piòmetra, quins símptomes pot causar, com podem protegir les nostres estimades mascotes i, en últim cas, com s’enfoca el tractament.

Què és una piòmetra? La piòmetra és una infecció de l’úter que afecta més freqüentment a gosses però també pot afectar a gates, no esterilitzades. Es tracta d’una condició greu que pot posar en perill la vida de l’animal si no es tracta adequadament. Donat que quan una femella (gata o gossa) al esterilitzar-la normalment s’extreuen ovaris i matriu, només es pot donar en femelles no esteril·litzades. 

Com es diagnostica? Detectar la piòmetra pot requerir una sèrie de procediments i proves veterinàries. Els símptomes més comuns inclouen un augment de la set, letargia, pèrdua de gana i , el més evident de tots tot però que no sempre es dóna, una secreció vaginal inusual. Si es sospita d’una piòmetra, el veterinari pot realitzar una exploració física i un anàlisi sanguini per avaluar els nivells hormonals i l’estat general de l’animal. També es poden utilitzar tècniques d’imatge, generalment ecografia, per confirmar el diagnòstic i avaluar la condició de l’úter.

 

Quins símptomes pot causar? Com us comentàvem, alguns síntomes poden ser poc específics, com augment de la set, apatia, pèrdua de gana, etc. A més, els símptomes de la piòmetra poden variar segons la seva forma, oberta o tancada. En el cas de la piòmetra oberta, els símptomes poden incloure la secreció vaginal inusual, que pot tenir un aspecte verdós o pudent. 

En el cas de la piòmetra tancada, la secreció vaginal queda tancada a l’interior de l’úter, el que pot provocar una acumulació de pus i infecció però sense que hi hagi pèrdues vaginals que es puguin veure externament. En aquest cas només veurem els símptomes menys específics que us hem comentat. 

 

Com es tracta? El tractament de la piòmetra depèn del tipus de piòmetra, la seva gravetat i l’estat de salut general del pacient. En general, la piòmetra és una emergència mèdica i requereix una intervenció ràpida. El tractament més comú és la cirurgia, l’esterilització de l’animal, coneguda com a ovariohisterectomia. Aquesta consisteix en extreure l’úter i els ovaris. Com que s’extreu l’úter, que és l’òrgan afectat, la millora postoperatòria sol ser bastant ràpida.

La cirurgia és un tractament efectiu per eliminar la infecció i evitar possibles recidives. En alguns casos, quan la femella presenta una piòmetra tancada i es troba en condicions delicades, es pot requerir un tractament de suport, com ara teràpia d’antibiòtics, fluids intravenosos i medicació per estabilitzar l’animal abans de la cirurgia.

Tot i això, hi ha casos en què hi ha alternatives a la cirurgia. Només en aquells casos en què la piòmetra sigui oberta i la cirurgia estigui desaconsellada per altres motius de salut (per exemple en animals que tenen problemes cardíacs i la sedació és un risc important) ens podem plantejar tractar la piòmetra amb medicaments i prou. En aquests casos s’ha d’administrar un tractament hormonal i antibiòtics a dosis altes per mirar que l’organisme de l’animal sigui capaç d’eliminar la infecció. Tot i així, aquest tractament no sempre funciona i a vegades la última opció acaba sent també la cirurgia.

 

Com prevenir-ho? La millor manera de prevenir la piòmetra és la esterilització mitjançant l’ovariohisterectomia. Aquesta intervenció quirúrgica no només elimina el risc de desenvolupar piòmetra, sinó que també té altres avantatges, com reduir el risc de càncer mamari i evita el cicle estral.

Esterilitzar és la manera més efectiva de prevenir la piòmetra i si a més ho fem abans no hagi passat gaires zels (preferiblement cap) també disminueix molt el risc de patir altres problemes reproductius com per exemple tumors mamaris. Si la femella ja ha passat per diversos cicles estrals, encara es pot esterilitzar amb seguretat per evitar futurs problemes.

En cas de sospita o preocupació, us convidem a venir a la nostra clínica veterinària per a una avaluació completa i una orientació personalitzada.

Esperem que aquest article us hagi semblat interessant i informatiu. Si teniu més preguntes o necessiteu més informació, estem aquí per ajudar-vos a proporcionar el millor suport per a la salut i el benestar de les vostres mascotes.

 

Skip to content