C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Cal que esteril·litzi el meu gos o gossa?

Cal que esteril·litzi el meu gos o gossa?

11 de novembre de 2023 AdminD Comments Off

L’esterilització és una decisió molt important, amb implicacions profundes en la salut i el benestar dels vostres estimats animals. I sou molts els que dubteu sobre si cal operar el vostre gos o gossa, quins riscos implica, quins mites hi ha… Volem informar-vos àmpliament sobre els avantatges e inconvenients per ajudar-vos a prendre una decisió:

Mascles:

Avantatges:

 • Control de la població: L’esterilització, o castració, és un dels mètodes més efectius per prevenir la reproducció no desitjada. Reduïr la sobrepoblació de mascotes i els gossos sense llar és un compromís amb el benestar animal i la societat en general.
 • Salut: La castració pot prevenir malalties greus. Els gossos castrats tenen un menor risc de desenvolupar tumors testiculars i malalties de la pròstata. A més, l’eliminació dels testicles disminueix la producció de certes hormones, reduint les probabilitats de certs transtorns hormonals.
 • Comportament: Els gossos castrats tendeixen a ser menys agressius i territorials. La disminució de les hormones sexuals redueix la rivalitat amb altres mascles i pot ajudar a prevenir comportaments agressius cap a les persones o altres animals. També és menys probable que intentin escapar per trobar femelles en zel, reduint els riscos d’accidents o pèrdues. I per últim, també es redueix considerablement la conducta de marcatge i monta, pel que reduïm bastant els pipins no desitjats fora de lloc i les montes que poden realitzar els mascles amb ninots de peluix, coixins o fins i tot les cames dels propietaris.

Inconvenients:

 • Canvis en el pes: Després de l’esterilització, alguns gossos poden experimentar un augment de pes. Això es deu a la reducció del metabolisme basal i al canvi hormonal. Però, amb una alimentació equilibrada i exercici adequat, aquest problema es pot controlar fàcilment.
 • Rehabilitació postquirúrgica: La cirurgia de castració en termes generals és una cirurgia poc invasiva, però tot i així el gos necessitarà temps per recuperar-se. Es poden requerir restriccions d’activitat i cura durant la recuperació, que sol durar entre 8 i 15 dies. Tot i així, les molèsties inicials que pot notar un mascle solen durar només 3-4 dies.

En què consisteix la cirurgia? La castració és una intervenció quirúrgica que implica l’eliminació dels testicles del gos. Sota anestèsia general i acompanyat d’anestèsia local, es realitzen dues incisions per davant de l’escrot, als laterals del penis, s’eliminen els testicles i es sutura la ferida en diverses capes. La recuperació pot durar diversos dies, durant els quals el gos necessitarà repòs, tractament amb antibiòtics i cura de la ferida. És habitual que els primers dies s’inflami una mica tant la ferida com la zona escrotal, però fent repòs i netejant bé la ferida passats uns 4-5 dies baixarà la inflamació i cicatritzarà sense problemes. Els punts es solen retirar als 15 dies i no implica sedació ni és molest per a l’animal.

I què passa si els testicles no estan a la zona escrotal? Hi ha gossos que poden presentar un problema que es diu “criptorquídia”, això vol dir que un o els dos testicles no han fet tot el seu trajecte des de l’abdomen fins a l’escrot i per tant es poden trobar en la zona inguinal (ja fora de l’abdomen però sense arribar a l’escrot) o encara dins de l’abdomen. En aquests casos és encara més recomanat realitzar la castració, ja que aquests testicles que no es troben en el seu lloc natural, l’escrot, estan a una temperatura major, i per tant presenten un elevat risc de desenvolupar càncer testicular més endavant en la vida de l’animal. La cirurgia en aquests casos serà una mica més complexa ja que en el cas dels testicles abdominals cal accedir a la cavitat abdominal amb una incisió a la musculatura. Tot i que implica una sedació més profunda, no hauria de suposar cap risc per a l’animal. En aquests gossos el repòs haurà de ser més estricte i la recuperació potser serà una mica més lenta que en els altres, però també en 10-15 dies ja haurien d’estar ben recuperats.

Femelles:

En termes generals les recomanacions són les mateixes que en els mascles, però amb alguns matisos. Igualment, us ho expliquem detalladament:

Avantatges:

 • Control de la població: Evitar embarassos no planificats és essencial per reduir la sobrepoblació de gossos i els problemes associats.
 • Salut: Aquest és potser el factor més important i alhora el més conegut, doncs la castració de les femelles, especialment havent tingut el mínim nombre possible de zels, redueix en gran mesura el risc de desenvolupar tumors mamaris. També s’elimina el risc de patir problemes relacionats amb la matriu, ja sigui problemes d’endometritis o problemes més greus com la piòmetra. En molts casos aquests problemes apareixen en femelles no esteril·litzades a edats avançades, el que acaba significant un risc per la vida de l’animal i fent que l’haguem d’esteril·litzar o realitzar operacions més agresives, com una mastectomia (extirpar la cadena mamària) en gosses d’edat avançada, quan el risc és major i la recuperació més lenta.
 • Comportament: L’esterilització redueix la freqüència dels comportaments associats al zel, com la vocalització i l’atracció dels mascles. 

Inconvenients:

 • Canvis hormonals i augment de pes: Algunes gosses poden experimentar canvis hormonals que afecten el comportament i/o faciliten l’acumulació de teixit gras. Aquests problemes són previsibles i es poden controlar mitjançant una activitat física saludable i una dieta controlada, pel que no hauria de ser un problema. 
 • Recuperació postquirúrgica: L’ovariohisterectomia és una cirurgia més invasiva que requereix una recuperació més prolongada. Caldrà fer un repòs estricte els primers 15 dies i desinfectar bé la ferida. Si es manté una bona higiene i repòs la gosseta no hauria de tenir gaires molèsties i de seguida hauria d’estar ben recuperada i apunt per fer vida normal.
 • Incontinència urinària: Cal tenir en compte que les gosses esterilitzades presenten més risc de tenir incontinència urinària a una edat avançada. Això és degut a que al eliminar els ovaris, les gossetes deixen de produir estrògens, el que a una edat avançada pot implicar una pèrdua de la força de l’esfínter uretral, presentant en alguns casos pèrdues puntuals o fins i tot incontinència, és a dir, que mentre estiguin adormides o ajagudes, es puguin orinar a sobre sense ser-ne conscients. El risc de que això passi és baix, doncs es calcula que pot passar a un 20% de les femelles esteril·litzades. A més, aquesta condició es pot tractar i sol millorar amb tractament mèdic que, cal dir, necessitaran de forma crònica.

Comentari especial per gosses amb problemes de comportament: volem comentar expressament que aquelles gosses amb problemes de comportament relacionats amb la por poden veure empitjorat aquest aspecte després de l’esterilització. En aquests casos, és recomanable resoldre aquests problemes de comportament abans de considerar la cirurgia, per assegurar la millor qualitat de vida possible per a la gossa. Un cop resolta la por, l’esteril·lització de la gossa no hauria de suposar cap problema.

En què consisteix la cirurgia? En el cas de la femella la intervenció quirúrgica implica l’eliminació dels ovaris i matriu fins al cèrvix, de manera que eliminem banyes uterines i cos de l’úter, es manté només des de vestíbul vaginal fins a cèrvix. Sota anestèsia general es realitza una incisió a la part mitja de l’abdomen, s’eliminen ovaris i matriu i es sutura la ferida en diverses capes. La recuperació pot durar diversos dies, durant els quals la gosseta necessitarà repòs, tractament amb antibiòtics i cura de la ferida. Les femelles solen mostrar certa molèstia els primers 5-6 dies, passats els quals va baixant la inflamació i va cicatritzant musculatura i pell. En el cas de les femelles el repòs és més important ja que al haver fet una incisió a la musculatura abdominal, com més repòs fan més bé cicatritza. Els punts es solen retirar als 15 dies i no implica sedació ni és molest per a l’animal.

I per últim, a quina edat és recomanable esteril·litzar la meva mascota?

Doncs això dependrà de la mida de l’animal i del ritme de creixement d’aquest. Fins fa un temps la tendència era a esteril·litzar les nostres mascotes el més aviat possible, “Si s’ha d’operar, perquè esperar? Ho fem tan aviat com puguem”. Tanmateix, els estudis més recents indiquen que les hormones sexuals dels gossos poden afectar la forma com creixen i tenir un efecte protector sobre les articulacions, prevenint certes malalties articulars i certs tipus de càncer, per tant, si els castrem abans de la pubertat o abans de que acabin el creixement, podem estar eliminant aquest factor de protecció.

La nostra recomanació seria doncs:

 • En gossos petits plantejar la cirurgia passats els 7-8 mesos d’edat.
 • En gossos mitjans plantejar la cirurgia passats els 9-10 mesos d’edat
 • En gossos grans o molt grans, plantejar la cirurgia passats els 11-12 mesos d’edat.

D’aquesta manera, tenint en compte l’escalat d’edat que us posem, ens assegurem que els gossos hagin fet gran part del seu creixement abans de l’esteril·lització, minimitzant doncs el risc de presentar problemes relacionats amb una castració massa precoç. En el cas de les femelles intentarem castrar a una edat suficient com per assegurar que ha fet gran part del creixement, però alhora intentant fer-ho abans del primer o segon zels, per minimitzar al màxim el risc de desenvolupar tumors mamaris.

Per ampliar aquest tema, si us interessa: els problemes que s’han observat en castracions precoces són: major tendència a trencament del lligament creuat anterior, major tendència a presentar problemes de displàsia de colze i caderes, especialment en aquelles races que ja presenten un risc per aquesta malaltia, i major risc de presentar alguns tipus específics de càncer com linfosarcoma i hemangiosarcoma, entre d’altres. Cal dir també que l’augment d’aquest risc, tenint en compte la incidència sobre la població en general, és força baix.

Sempre m’havien dit que si faig criar a la meva gossa ja no hauré de preocupar-me per tumors de mama o problemes de matriu, és cert?

Doncs no, això és un mite molt extès però fer criar una gossa no suposa cap avantatge ni té cap efecte preventiu sobre tumors de mama o altres problemes. De fet, fer criar una gossa (apart de l’interès econòmic en la venta de cadells) només pot comportar problemes ja que el mateix embaràs pot comportar riscos de salut per a la femella, tant durant la gestació com en el part. No ho recomanem en cap cas i no suposa cap avantatge.

Tinc un gos mascle i no para d’intentar muntar coixins, altres gossos, etc. i és un problema. Puc buscar una gosseta perquè es “desfogui” i així ja no ho intenti més?

Tampoc ho recomanem. La conducta de monta forma part del joc natural dels cadells, però en gossos adults normalment només hi ha una motivació sexual que té el seu origen en les hormones sexuals. Tot i així, hi ha un factor d’aprenentatge i aquells gossos que han tingut relacions sexuals normalment solen mostrar-se més actius sexualment que no pas aquells que no n’han tingut mai. Per tant, si el vostre gos monta tot el que pot, el millor és castrar-lo; deixar-li experimentar només farà que en tingui més ganes en un futur.

I si la meva mascota ja té una edat força avançada, faig tard? Cal que em plantegi operar-la o ja no cal?

La majoria d’avantatges que presenta l’esteril·lització els seguim tenint a edats adultes, pel que sempre és recomanable plantejar-nos operar les nostres mascotes. Els problemes de comportament, com marcatge, monta indesitjada, agressivitat territorial o sexual, etc. sí que és més difícil de saber si milloraran amb la castració, ja que si bé estan motivats pels factors hormonals sexuals, amb el temps generen un aprenentatge i la castració sola pot no servir per millorar els problemes comportamentals si operem una mascota a una edat avançada que ja porta forces anys tenint problemes de comportament. En aquests casos, també caldrà treballar una educació i teràpia comportamental junt amb la castració.

En els casos d’animals amb edats avançades, us recomanarem fer una revisió prèvia i potser també un anàlisi preanestèsic,  per assegurar-nos que l’animal està bé de salut com per aguantar bé la cirurgia. Si està tot bé, res hauria d’evitar que es pugui operar amb tranquil·litat.

Com veieu, hi ha molts factors a tenir en compte alhora de prendre la decisió de castrar a les nostres mascotes i sobretot, a quan decidir-nos a fer-ho. La nostra recomanació és sempre mirar per la salut de les nostres mascotes i en la gran majoria de casos l’esteril·lització implica una prevenció de futurs problemes de salut, pel que la castració és el més recomanable, sempre i quan tinguem en compte fer-ho a una edat raonable. 

Si encara teniu dubtes o alguna pregunta relacionada amb el tema, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres i valorarem el vostre cas específic, recomanant-vos el més adequat per a la vostra mascota.

Skip to content