C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Pauta d'introducció d'un gat a casa - Clínica Veterinària d’Osona

Pauta d’introducció d’un gat a casa

5 d'octubre de 2023 AdminD Comments Off

Pauta d’introducció d’un gat a casa

Introduir un gat nou en un domicili on ja hi viuen altres gats pot ser complicat i s’ha de fer sempre amb delicadesa, entenent que no els podem explicar que els portem un nou amic i que la primera resposta que solen fer els animals és intentar fer fora i rebutjar a l’intrús. Cal començar molt gradualment a presentar-los i deixar el temps necessari perquè es vagin coneixent. Si dediquem més temps a la introducció tenim més garanties que en el futur tinguin una bona relació sense problemes ni baralles.

En aquest document, us volem donar algunes pautes i orientar-vos sobre com introduir amb èxit un nou gat a casa vostra. Com us dèiem, és important assegurar-se que aquest procés sigui suau i segur per a tots els gats involucrats

Pas 1: Preparació prèvia

Abans d’arribar a casa amb el nou gat, és essencial que tinguem el material necessari ben preparat:

Espai Addicional: Proporcioneu al nou gat una habitació separada amb tots els seus recursos (caixa de sorra, menjar, aigua, llit). Mantingueu aquests elements allunyats de la resta dels gats per un temps, volem evitar que es trobin o es vegin, és important que el gat nou se senti segur i s’adapti bé al seu nou entorn perquè agafi confiança tant a l’espai com a vosaltres.

Visita al Veterinari: Programeu una visita al veterinari per al nou gat per assegurar-vos que estigui sa i lliure de paràsits i no pugui comportar un risc pels altres gats de casa. Segons l’origen del gat, serà necessari descartar leucèmia o inmunodeficiència felina.

 

Pas 2: Introducció Olfactiva (Temps aproximat: 1-2 setmanes)

Abans que els gats es vegin cara a cara, realitzeu un intercanvi d’objectes com mantes o joguines perquè puguin familiaritzar-se amb l’olor de l’altre. Els proporcioneu a cada gat una joguina, una manta, o alguna cosa similar i quan hi hagin jugat un parell de dies, les intercanvieu. Al canviar-les de gat ens interessa que associïn la nova olor amb una cosa positiva, pel que podeu acompanyar-ho de menjar bo, xuxes, llauna, etc. Podeu repetir l’operació varis cops al llarg dels dies. Aquesta fase pot durar aproximadament 1-2 setmanes, però caldrà que aneu valorant la resposta dels gats, s’han de mostrar còmodes al ensumar l’olor de l’altre.

Pas 3: Contacte Visual (Temps aproximat: 1-2 setmanes)

Després de la fase d’introducció olfaticva, podeu passar a permetre un contacte visual breu. Podeu deixar que es vegin des de lluny mentre dues persones els superviseu de prop, evitant que entrin en contacte o que s’acostin massa, no volem que es posin nerviosos ni que hi hagin baralles. També pot ser útil deixar que es vegin a través d’una porta de vidre o col·locar en el marc d’una porta oberta una tela de galliner, perquè es vegin però no pugui travessar d’un lloc a l’altre. Observeu les seves reaccions i acompanyeu-ho de joc, carícies, menjar, etc. mentre interaccionin. Al llarg dels dies podeu intentar que cada cop es vegin de més a prop, sempre i quan responguin bé. Aquesta fase pot durar de 1 a 2 setmanes, també valorarem la resposta dels dos abans de passar a la fase següent.

Pas 4: Contacte Supervisat (Temps aproximat: 2-3 setmanes)

Quan creieu que estiguin preparats per trobar-se directament, feu-ho sota supervisió i durant un breu període de temps. Mantingueu-los primer separats per una reixa, permetent-los veure’s i olorar-se de prop però sense entrar en contacte directe. A mesura que els gats es vagin acostumant l’un a l’altre, podeu augmentar el temps que passin junts sota supervisió. Si s’ensumen sense problemes a través de la reixa i fins i tot mostren interès per jugar i es comporten bé, és hora de retirar la separació i veure com interaccionen amb contacte directe. Observeu les seves interaccions per assegurar-vos que siguin positives i sense agressió i recordeu seguir premiant-los durant i després de les interaccions. Permeteu primer poc temps d’interacció per assegurar que no se’n cansen i poc a poc aneu permetent més temps. Aquesta fase pot durar de 2 a 3 setmanes.

I ara què, ja estem?

Sempre hi ha coses a fer per millorar les relacions entre gats, us donem alguns consells: 

El joc és una excel·lent manera d’afavorir l’associació positiva. Us recomanem utilitzar joguines interactives i jocs per a gats que puguin compartir, sempre i quan juguin bé i no hi hagi competència ni disputes.

El temps també és molt important. No intenteu forçar la relació entre els gats. Algunes vegades, la tolerància pot trigar més temps a desenvolupar-se i mentre que un dels dos tingui moltes ganes de jugar i interaccionar, l’altre pot ser més introvertit i necessitar el seu espai. Sigueu pacients i observadors, intenteu que el ritme s’adapti al que en necessiti més.

Mantenir les rutines diàries, com l’alimentació, la neteja de la caixa de sorra, l’estona de joc i interacció amb els propietaris, l’estabilitat en general ajuda a proporcionar seguretat als gats, els agrada un entorn constant i previsible. Farà que se sentin més segurs i confiats i alhora millori la seva relació.

Fins aquí la guia amb una orientació aproximada del temps per a cada fase del procés d’introducció d’un nou gat. Recordeu que la paciència és clau, ja que els temps poden variar d’un gat a un altre. Estigueu atents a les seves reaccions i ajusteu la velocitat de les introduccions segons sigui necessari per garantir un ambient segur i harmoniós per a tots els vostres gats.

Us desitgem molta sort i salut per als vostres felins!

Skip to content