C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Aliments tòxics per gossos i gats - Clínica Veterinària d’Osona

Aliments tòxics per gossos i gats

5 de setembre de 2023 AdminD Comments Off

Aliments tòxics per gossos i gats

Tots sabem que les mascotes han de dur una dieta equilibrada i que la millor manera d’assegurar-ho és alimentar-los amb pinso o llaunes preparades i equilibrades, però quan ens miren amb aquelles carones peludes i amb aquells ullets, saben estovar-nos el cor, fer-nos sentir malament i tots acabem cedint una mica i donant-los menjar nostre, ja siguin opcions sanes com trossets de fruita, de carn cuita, o bé coses no tan sanes com trossets de galeta, pa, o altres aliments que puguem tenir per casa.

Sabem que us estimeu la vostra mascota com un membre més de la família, i volem assegurar-nos que tingueu tota la informació necessària per mantenir-los sans i feliços. És per això que avui volem parlar-vos dels aliments que poden ser perillosos per a ells.

  • Xocolata: La xocolata conté substàncies que els seus cossos no poden processar (teobromina i cafeïna), el que pot causar problemes digestius, vòmits i fins i tot posar-los en perill de mort si se’n consumeix en molta quantitat. Cal saber també que quan més pura és la xocolata, més quantitat en té i tot i que una quantitat petita és pràcticament innòcua, és millor que no en consumeixin gens, ja que si en coneixen el gust se’n poden acabar menjant més quantitat per un descuit nostre. A més, la xocolata té un alt contingut en sucres, que tampoc són recomanables en la seva dieta. 

  • Ceba, alls, calçots, etc: Aquesta família de verdures contenen tiosulfats, que consumit en grans quantitats pot causar problemes en els glòbuls vermells i provocar anèmia. La quantitat que n’han de consumir també és força elevada perquè doni problemes i difícilment en menjaran per voluntat pròpia ja que no és agradable crua, però cal vigilar si cuinem menjar de casa o si fem servir remeis casolans per tractar algun problema. Per exemple, un remei casolà que ens han comentat diversos clients i que està força extès és desparasitar a les mascotes donant-los una dent d’all, o fent preparats amb all i altres herbes. Desaconsellem aquesta pràctica ja que pot posar en risc la salut de les mascotes sense que hi hagi una clara evidència de que realment funcioni.

  • Alvocat: Tot i que és una fruita saludable per a nosaltres i últimament s’ha posat més de moda, cal saber que conté una substància (persina) que és nociva per als animals, especialment pels gats. És difícil que per si sols en consumeixin, però en certa quantitat pot causar problemes gastrointestinals, vòmits, diarrea, malestar, etc.

  • Raïm i panses: Aquesta fruita aparentment innòcua pot ser perillosa per a gossos i gats fins i tot en petites quantitats. Conté un antioxidant anomenat resveratrol que pot causar lesions renals greus i fins i tot una insuficiència renal aguda consumit en quantitats no gaire grans.

  • Cafeïna: La cafeïna es troba en begudes com el cafè, el te i el refresc de cola. Cap de nosaltres ens plantegem donar-los aquest tipus de begudes, però cal tenir en compte que també poden estar en certs aliments (postres, gelats, etc.). Pot causar problemes cardíacs i nerviosos als animals.

  • Medicaments: El que comentem a continuació pot semblar molt evident, però creiem que és necessari fer-ne menció: tant els medicaments per a persones com els que són específics per a animals poden ser perillosos si són ingerits sense supervisió mèdica, ja que poden consumir-ne més dosi del compte per un descuit, o en cas d’administrar un medicament per a persones, podem no tenir en compte que el metabolisme de les nostres mascotes no és el mateix que el nostre i poden tolerar malament una medicació que per a nosaltres no suposa un risc. Per exemple l’aspirina (Àcid acetilsalicílic) és un medicament àmpliament utilitzat en la medicina humana i en general no suposa un risc per a les persones, però per a les nostres mascotes és molt tòxic ja que no el metabolitzen bé i pot causar fàcilment problemes gastrointestinals, sangrat, anèmia, problemes renals i en casos greus fins i tot la mort. Mantingues els medicaments fora de l’abast dels teus animals i segueix les indicacions del veterinari estrictament.

Altres elements no tòxics però sí potencialment perjudicials per a la salut:

Productes ultraprocessats: hi ha molts aliments que nosaltres consumim diàriament que no són tòxics per a les nostres mascotes, però que poden comportar greus problemes de salut si els hi afegim a la dieta sense gaire restricció. Productes fets amb farines refinades (pasta culinària, pa blanc, etc.), productes amb altes quantitats de sucres (brioixeria en general), etc.  són aliments amb una gran quantitat de hidrats de carboni simples, que s’absorbeixen molt ràpidament i fan que els nivells de glucosa (sucre) en sang arribin a nivells molt elevats, que amb una dieta normal no hi haurien d’arribar, el que altera molt el seu metabolisme i a llarg plaç pot provocar problemes greus d’obesitat, diabetis, i altres problemes de salut derivats, greus.

Suplements dietètics no registrats per a animals: tot i que nosaltres ens els puguem prendre de forma innòcua, molts suplements dietètics contenen extractes de plantes i concentrats d’antioxidants o altres productes dels quals no en sabem l’efecte en les nostres mascotes. Pot contenir extractes d’alguna planta tòxica per a ells però innòcua per a nosaltres i causar algun problema. És per això que és millor no donar productes d’aquest tipus a les nostres mascotes, exceptuant aquells en concret que els seus components sapiguem segur que poden tolerar bé.

La seguretat dels nostres animals de companyia és fonamental, cal anar en compte amb aquests possibles elements perillosos Si teniu algun dubte o inquietud sobre la seguretat de la vostra mascota, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres. Estem aquí per ajudar-vos a mantenir els vostres estimats amics sans i feliços.

Skip to content