C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Diabetis en gossos, què és i com es tracta?

Heu sentit parlar de la diabetis en gossos? Voleu saber en què consisteix, com es diagnostica i com es tracta? 

Us oferim una explicació una mica detallada per aclarir alguns dels dubtes més típics sobre què és la diabetis en gossos, quins símptomes pot causar, com podem protegir les nostres estimades mascotes i com s’enfoca el tractament.

Què és la Diabetis? La diabetis és una afecció endocrina crònica que afecta tant els gossos com els humans. Amb aquesta malaltia el cos del gos té dificultats per regular els nivells de sucre en sang (glucosa), sense tractament es mantenen per sobre del que seria normal i això pot alhora comportar altres alteracions greus. 

Hi ha dos tipus principals de diabetis en gossos: la diabetis tipus I, que es caracteritza per una producció insuficient d’insulina pel pàncrees, i la diabetis tipus II, en la qual el cos desenvolupa resistència a l’acció de la insulina (hi ha uns nivells correctes d’insulina, però aquesta no pot actuar com hauria).

Com es diagnostica? Detectar la diabetis en gossos implica una sèrie de proves veterinàries i un examen complet per part d’un professional. Els símptomes més comuns de la diabetis en gossos inclouen augment de la set (polidipsia), augment de la gana (polifàgia), pèrdua de pes, orina freqüent i letargia o apatia.

Després d’un examen físic,  us recomanarem realitzar un anàlisi de sang per mesurar els nivells de glucosa i buscar altres indicadors de diabetis. També es pot realitzar una prova d’orina per detectar la presència de substàncies indicatives d’un metabolisme alterat. En segons quins casos poden ser necessàries també altres proves per descartar altres patologies secundàries.

Quins símptomes pot causar? Els símptomes de la diabetis en gossos poden ser semblants als que es produeixen en humans. El gos pot mostrar molta gana, però al mateix temps, perdre pes malgrat menjar més. També pot beure molta aigua i orinar amb freqüència.

A més d’això, el gos pot mostrar signes de letargia i fatiga, ja que el seu cos no pot utilitzar eficientment la glucosa com a font d’energia. A mesura que la diabetis progressa, es poden desenvolupar complicacions més greus, com ara infeccions recurrents, problemes oculars, problemes renals, hepàtics, etc.

Com es tracta? El tractament de la diabetis en gossos depèn del tipus de diabetis i de l’estat de salut general de l’animal. En el cas de la diabetis tipus 1, que és la més comuna en gossos, el tractament consisteix en la administració d’insulina exògena, que ha de ser injectada sota la pell del gos. Al contrari que en persones, que certs tipus de diabetis es poden controlar amb medicació oral, amb els gossos la única solució és administrar injeccions. Només en alguns casos puntuals s’aconsegueixen controlar els nivells de glucosa amb sang amb canvis alimentaris i dieta específica.

Després dels controls necessaris, es prescriurà una pauta d’insulina específica basada en les necessitats individuals del gos i aquesta s’anirà regulant en funció de la resposta de l’animal al tractament. És important seguir la pauta de tractament de forma estricta i administrar l’insulina en els moments i les dosis prescrites.

A més del tractament amb insulina, el veterinari pot recomanar una dieta específica i l’exercici adequat per ajudar a regular els nivells de glucosa i mantenir un pes saludable.

Com prevenir-ho? La diabetis en gossos no es pot prevenir completament, ja que pot ser causada per factors genètics i altres factors desconeguts. No obstant això, mantenir una dieta equilibrada, un pes saludable i un estil de vida actiu poden contribuir a la salut general del gos i minimitzar el risc de desenvolupar diabetis tipus II.

Si detecteu qualsevol símptoma de diabetis en el vostre gos, us recomanem que contacteu amb el nostre centre veterinari per a una avaluació professional i un tractament adequat.

Esperem que aquest article us hagi semblat interessant i informatiu. Si teniu més preguntes o necessiteu més informació, estem aquí per ajudar-vos a proporcionar el millor suport per a la salut i el benestar de la vostra estimada mascota.

Publicació recent

Skip to content