C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Com ensenyar un cadell a fer les necessitats fora de casa?

Com ensenyar un cadell a fer les necessitats fora de casa?

19 de gener de 2024 AdminD Comments Off

¡Hola amics peluts i estimats clients de la nostra clínica veterinària!

Avui volem compartir amb vosaltres alguns consells útils sobre com ensenyar al vostre estimat cadell a fer pipí o caca fora de casa. Entenem que aquest pot ser un desafiament, però amb amor, paciència i una mica de guia, aconseguireu que el vostre cadell aprengui ràpidament a fer les seves necessitats com cal.

Passos previs:

Fer les necessitats “bé” dins de casa: primer de tot, la feina ha de començar a casa. Hem de donar-li un lloc a dins de casa on pugui fer les seves necessitats quan faci falta (un empapador, papers de diari, etc.), ha de ser un lloc que es pugui reconèixer fàcilment, que tingui sempre a l’abast, a prop d’on passi gran part del dia i a més ha de ser un espai suficientment gran com perquè s’hi senti cómode i quan hi vagi a fer necessitats, les faci sempre a dins (un tros petit de paper de diari on no hi càpiga bé i que quan faci les necessitats el culet li quedi fora, no ens serveix). El primer que hem de fer és aconseguir que no faci pipins i caques per tota la casa, sinó que entengui que les ha de fer sobre l’empapador o lloc que haguem triat nosaltres. El més fàcil per aconseguir això és preparar-li una habitació per a ell on la gran majoria de superfície del terra sigui una zona on pugui fer necessitats (en una habitació petita cobrir 3/4 parts amb empapadors i papers de diari, l’altre 1/4 d’habitació hi tindrà el llitet, joguines, aigua, menjar, etc.), de manera que tan si ho fa voluntàriament com per casualitat, sempre encerti i ho faci on toca. D’aquesta manera, amb el pas dels dies ell anirà associant que el pipí i caca es fa sobre aquesta superfície estranya, de color blanc (empapador) i que té aquesta textura específica. Si a més cada cop que veiem que fa pipí o caca dins l’empapador el felicitem, donem premis i fem moltes festes, encara ho entendrà més ràpid. Amb el pas dels dies podrem anar reduïnt la quantitat de superfície ocupada i ell anirà buscant més activament la zona on ha de fer les necessitats.

Comencem a sortir al carrer: Un cop dins de casa ja té clar on ha de fer les necessitats, ja estarem preparats per sortir al carrer. Abans de fer-ho però, és molt important també que el cadell ja tingui la pauta vacunal completa, per poder sortir tranquilament sense haver de patir que no agafi cap malaltia que pugui comprometre la seva salut. Si ja està tot correcte i apunt, ja podem començar a fer la pauta per ensenyar-li a fer les necessitats fora de casa:

  • Establir una rutina: Els cadells s’adapten bé a la rutina, així que establiu un horari regular per sortir a passejar amb el vostre cadell. Comenceu fent tantes sortides com pugueu durant el dia, i a mesura que ho vagi fent bé, aneu-les reduïnt per adaptar-les a un horari que us sigui cómode. Cal entendre que un cadell no tindrà un control complet de l’esfínter de la bufeta fins als 6-8 mesos, pel que caldrà treure’l sovint perquè no s’hagi d’aguantar gaires hores a l’interior. Sinó, a vegades es farà pipí dins de casa pel simple fet de que no s’ha pogut aguantar tot i que volia.
  • Reforç positiu: Quan el vostre cadell faci pipí a l’exterior, recompenseu-lo amb xuxes, felicitacions, festes, etc. Això els farà associar fer pipí fora amb coses positives i estaran més disposats a repetir-ho.
  • Supervisió constant: Estigueu atents a les necessitats i comportament del vostre cadell, especialment després de beure aigua o després de jugar. Si veieu senyals com olorar i rondar, és el moment perfecte per sortir a l’exterior abans no veigueu que es posa a fer pipí dins de casa.
  • Mantenir o eliminar l’empapador de dins de casa? Doncs mentre estigueu en una fase inicial del aprenentatge deixeu-li disponible l’empapador perquè pugui fer les necessitats en un lloc correcte dins de casa si li fa falta i igualment aneu insistint en sortir al carrer. Quan ja comenci a fer-ho bé fora el carrer, podeu començar a treure l’empapador en els moments en què s’estigui dins de casa supervisat o quan el deixeu sol poca estona. En canvi, durant la nit o mentre sortiu forces hores (per exemple a treballar) el millor és encara deixar l’empapador fins que sigui més gran i tingui molt control dels esfínters. D’aquesta manera no apren a fer pipí malament (si aprèn que pot fer pipí en qualsevol racó de casa, corregir aquest comportament costa més).
  • Neteja adequada: Si el vostre cadell fa pipí a dins de casa, en un lloc on no hauria d’haver-ho fet (parquet, rajola, etc.) netegeu-ho amb un producte específic que elimini l’olor d’orina per evitar que torni al mateix lloc (detergents o sabons que portin “oxígen actiu”).
  • No castigueu: Aquest punt és molt important, en cas d’accidents eviteu renyar o castigar al vostre cadell. Això només generarà por i confusió i pot fer que decideixo no fer les seves necessitats davant vostre, fet que dificultarà que al carrer ho faci ja que us tindrà davant. En lloc d’això, centreu-vos en el reforç positiu quan ho facin bé. Si es fa un pipí o caca fora de lloc dins de casa, simplement ho netegeu bé i ja està. En canvi, si l’enganxeu que just s’està ajupint per fer pipí, podeu intentar “despistar-lo” al moment dient-li “va córre, anem cap a fora a passejar”, l’agafeu i el treieu a fora. Amb una mica de sort se li tallarà el pipí i després d’una estona passejant a fora, ho farà bé i el podreu felicitar. Recordeu però, sense renyar ni castigar.
  • Consistència: La consistència és clau. Mantingueu la mateixa rutina, pautes i formes de felicitar-lo. Això ajudarà al vostre cadell a comprendre més ràpidament el que se li demana si sempre es repeteix tot de la mateixa manera.

Recordeu, cada cadell és únic i pot trigar diferent temps en aprendre. A més, fins a certa edat no tindrà un correcte control dels esfínters pel que per molt que ho entengui, en certes situacions no podrà aguantar-se. Siguiu constants, amorosos i positius durant aquest procés d’ensenyament. Si teniu alguna pregunta o necessiteu més consells, estem aquí per ajudar-vos. Junts, farem que aquesta etapa de la vida del vostre cadell sigui una experiència positiva per a tots!

Ves al contingut