C L I N I C A V E T E R I N A R I A D O S O N A

Sant Joan i la por als petards/sorolls forts

El teu gos monta un drama i s’espanta per Sant Joan o quan hi han trons? No estàs sol!
De fet, la gran majoria de gossos solen passar-ho malament per Sant Joan: s’espanten, s’amaguen, tremolen i fins i tot alguns poden fer-se pipí o caca a sobre. Tot això és degut a que tenen molta por no només als petards, sinó als sorolls forts en general (solen tenir por dels trons i tempestes fortes, s’espanten força també amb els sorolls del clàxon dels cotxes, etc.). Aquesta por és una por innata que tenen la majoria d’animals: a la natura tenir por de sorolls forts els protegeix de les inclemències del temps i dels perills que els envolten (depredadors, desastres naturals, etc.) i és per això que la majoria mostren més o menys por a la que senten petards.

Però anem a la part important, COM HO SOLUCIONEM?

Doncs en realitat hi ha vàries solucions i l’únic imprescindible és disposar d’una mica de temps, és per això que SI VOLS ACONSEGUIR QUE LA TEVA MASCOTA NO TINGUI POR PER SANT JOAN, necessites treballar en el problema MÍNIM UN PARELL DE SETMANES ABANS.

Hi ha tres formes d’afrontar el problema, el millor és que utilitzis la opció que s’adapti més a tu i el temps que tens de marge per treballar:

  1. Medicar la vostra mascota amb algun tipus d’ansiolític suau, perquè estigui relaxada o fins i tot adormida si la por és molt forta, durant la nit de Sant Joan o durant els episodis de tempestes i sorolls forts. Tot i que a cap de nosaltres ens agrada medicar en excés la nostra mascota, a vegades és la única opció viable, ja sigui perquè no disposem de temps suficient com per fer un entrenament o perquè ens hem posat a treballar massa a prop de la data assenyalada. La por de les nostres mascotes no és estable, de fet amb cada episodi en què té un atac de pànic, la por pot empitjorar. És per això que és molt important aconseguir que no passi por durant aquests episodis, i si és necessari medicar-la, doncs almenys que tinguem la medicació correcta i que faci l’efecte esperat. De fet, LA NOSTRA RECOMANACIÓ SERIA PROVAR ELS ANSIOLÍTICS ALMENYS UNA SETMANA ABANS de Sant Joan, per poder veure si es queden suficientment tranquils o si és necessari donar una dosis superior.
  2. Entrenar la nostra mascota perquè s’acostumi als sorolls forts: Aquesta és LA MILLOR OPCIÓ, però per contra, és necessari disposar de SETMANES D’ANTEL·LACIÓ a Sant Joan i a més disposar de força TEMPS LLIURE PER ENTRENAR amb la vostra mascota. L’entrenament és tan senzill com buscar sorolls que simulin tempestes, trons, petards i sorolls forts en general (per internet, en cd’s especialitzats, etc.) i fer sessions d’entrenament amb la nostra mascota, on li reproduirem a un volum baix el soroll que li fa por mentre juguem amb ell, li donem premis o simplement li fem carícies. A mesura que es mostri còmode amb el volum i el soroll, poc a poc anirem augmentant el volum perquè es vagi acostant a la intensitat que tenen els trons i els petards a la vida real. Perquè l’entrenament funcioni, necessitem de força temps d’antel·lació perquè el procés d’aprenentatge es pugui donar de forma correcta, l’ideal és plantejar fer-ho almenys un mes abans, però per anar bé s’hauria de fer la resta de l’any i que s’hi acostumi gradualment molt abans de Sant Joan
  3. Els relaxants naturals són també una bona opció, indicada per aquells gossos més tranquils i/o pels propietaris que prefereixen no medicar en excés la seva mascota, també es poden establir unes pautes orientades a pal·liar una mica la por que senten i ajudar-los amb algun tipus de complement natural i/o feromones. Hi ha diverses opcions al mercat de productes fets a base d’herbes i extractes naturals que poden ajudar a que la nostra mascota estigui més tranquil·la per Sant Joan. Donada la naturalesa d’aquest tipus de complements i com que són més “suaus” que els ansiolítics, sol ser necessari començar a donar la medicació una o dues setmanes abans. Aquesta medicació no produeix sedació, però ajuda a la nostra mascota a superar amb tranquil·litat els esdeveniments estressants, és per això que l’administració dels productes ha de començar abans, perquè tingui temps de fer efecte.
QUALSEVOL DE LES OPCIONS ÉS CORRECTA I POT FUNCIONAR BÉ, però no totes són vàlides per a tots els animals o els propietaris. Hem de valorar de quin temps disposem, si podrem treballar suficient o si tenim una mascota que fa una resposta més o menys forta als esdeveniments estressants, per decidir si amb algun producte natural tindrem l’efecte desitjat o si ens fa falta administrar també algun tipus d’ansiolític.

Com a recomanacions generals us podem donar també les següents pautes:

Si no sabeu com respondrà el vostre gos als petards, no el treieu a passeig a prop d’on en puguin tirar, ja que pot endur-se un bon espant i quedar traumatitzat, amb el què la por a partir de llavors empitjoraria. El millor és deixar les nostres mascotes a casa o en alguna residència lluny de les ciutats, tancar-los en alguna habitació una mica aïllada i on es puguin sentir protegits, tancar portes i finestres perquè es filtri el mínim soroll dins de casa i a més podem plantejar-nos posar la televisió o música a un volum una mica elevat, perquè amagui el soroll exterior tan com sigui possible.

En qualsevol cas i per tal d’oferir el millor tractament a la nostra mascota, el millor és CONSULTAR AL VOSTRE VETERINARI, que sap quins productes del mercat poden funcionar millor i és amb qui podrem discutir sobre quin és el tractament que millor s’adapta a les nostres necessitats i a les de la nostra mascota.

Publicació recent

Skip to content